banner

Analyse av de vanskelige problemene ved farging av spandexfiber

Det er velkjent at spandexfiberen kan farges med disperse fargestoffer og sure fargestoffer, men fastheten til disse to fargestoffene er dårlig.De fleste eksperimenter har vist at reaktive fargestoffer for nylon og disperse kationiske fargestoffer i utgangspunktet ikke etterlater farge på spandexen.Betyr dette at de to fargestoffene ikke egner seg for spandexfarging?Faktisk er det ikke slik.Med katalyse av passende hjelpestoffer kan reaktive fargestoffer for nylon brukes til farging av spandex, og dens fasthet og dybde er bedre.Følgende er en detaljert analyse.

1. Det er få rene spandex-stoffer på markedet, så fargingen av spandex er relativt ukjent for oss.Rene spandex-stoffer kan brukes sammen med lavelastiske stoffer eller uelastiske stoffer, noe som kan øke elastisiteten og spensten til stoffer.Og når det elastiske stoffet strekkes eller presses, hvis fargen på spandexfiber ikke er i samsvar med filamentet, vil det være problemet med fargelekkasjen til spandexen, som krever farging av spandex.

2. For lysfargefarging av spandex kan surt fargestoff eller dispergert fargestoff brukes under sure badforhold.Under betingelsen om å bruke samme fargestoffdosering, har dispergeringsfarger bedre fasthet enn sure fargestoffer på spandexen, men forskjellige dispergeringsfarger har forskjellig fasthet på spandexen.Generelt, hvis fargestoffdosen er mindre enn 0,5 %, kan disperse fargestoffer brukes.

3. Spandexfiber er høyelastisk fiber.Tatt i betraktning at farging av spandex i lang tid under høy temperatur vil føre til elastisk svikt, farges den vanligvis under 100 ℃.Dessuten er spandex ikke motstandsdyktig mot alkali, og disperse fargestoffer og sure fargestoffer er egnet for farging under sure forhold.Generelt utføres farging av spandex under sure forhold med en pH på omtrent 5.

4. En rekke fargestoffer, med egnede hjelpestoffer som medium, kan brukes til å farge spandexfiberen.Denne typen hjelpestoffer på markedet kalles spandex-fargemiddel eller spandex-fargestoff, som hovedsakelig brukes til farging av reaktive fargestoffer for nylon og syrefarger på spandex, som generelt har amfotere ioneegenskaper.Handlingsprinsippet er grovt som følger: Under sure forhold ioniserer amidbindingen og andre grupper i spandexen, med en positiv ladning, som kan ha en reaksjon med spandexfargestoffet.Deretter fikseres fikseringsmiddel i spandexen fordi spandexfargestoffet inneholder aminopositive ioner, fargestoffet og spandexfargestoffet kan også kombineres.

5. Generelle regler for fasthet etter farging av spandex: Vask > svetteflekker (syre) > bløtlegging, og fastheten ved gniding av vev er langt bedre enn ved tørr gnidning.


Innleggstid: 21. februar 2022